prev next
 • Povećaj font
 • Osnovni font
 • Smanji font
 • Layout: 2 Left columns + Mainbody
 • Layout: Mainbody + 2 Right columns

Mljet clean down 2018

E-mail Ispis PDF

Tekst: Matko Pojatina
Foto: Matko Pojatina, Slaven Čubrić

29. i 30.4.2018 održana je velika akcija otklanjanja otpada iz podmorja Nacionalnog parka Mljet te plaže Sutmiholjska u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb (DPS Zagreb) s partnerima NP Mljet, NP Kornati, OŠ Mljet, Komunalno Mljet i diving centar Aquatica-Mljet. 

Tvrtke Njuškalo, MacGregor Croatia i hotel Odisej podržali su akciju prepoznavši važnost borbe protiv onečišćenja mora.

mljet grupnaRonioci DPS-a su u dva dana očistili 7 lokacija u parku, a svaka je bila specifična po vrsti i količini otpada. Ukupna količina raznog otpada izvađena iz podmorja nacionalnog parka bila je 480 vreća volumena 50 litara što iznosi cca 24 kubika. Najgora vrsta otpada pronađenog u podmorju, bio je medicinski otpad s albanskim deklaracijama (Uvala Lokva). Ogromne količine plastike na južnim, ali i sjevernim uvalama parka ukazuju na to da je zadnji trenutak da shvatimo da promjene kreću od nas i da moramo mijenjati navike. Puno je naplavina doplutalih iz zemalja južno od nas (Albanija, Crna Gora – potvrđeno po deklaracijama), ali i plastike domaće proizvodnje koje je bura dogurala do sjevernih uvala (Bijela). Sidrišta brodova skrivaju boce, konzerve i limenke koje su neodgovorni nautičari bacili u more (uvala Lundžina i uvala Rogač), dok se u naseljenim uvalama može pronaći odbačenog građevinskog materijala, starih boca, setova posuđa, obuće i sl. (Pomena i Polače). U Velikom jezeru količina otpada je minimalna, iako naplavine sa juga s plimom nerijetko završe u jezeru. Sa koraljnog grebena izvađene su 4 vreće otpada. 

 

mljet vaganje

Akcija čišćenja plaže Sutmiholjska, u koju su se uključila mljetska dječica i njihovi prijatelji provedena je u organizaciji Društva za podvodne sportove Zagreb i Javne ustanove NP Kornati te u suradnji s Osnovnom školom Mljet i Javnom ustanovom NP Mljet. U okviru ove akcije održano je edukativno predavanje za djecu usmjereno na problem plastike i drugog naplavljenog otpada u moru. Zatim je održano natjecanje u sakupljanju navedenog otpada u kojem je sudjelovalo 20-ak djece predškolske i školske dobi. Djeca su u sat vremena sakupila 31 vreću naplavljenog, uglavnom plastičnog otpada ukupne težine 98kg. Prva tri mjesta nagrađena su enciklopedijama na temu prirode koje je najuspješnijima darovala JU NP Kornati, dok su svi sudionici bili su nagrađeni slatkim nagradama.

Javna ustanova NP Mljet ulaže velike napore kako bi sanirala štetu koju području kojim upravlja nanosi otpad. Osnovan je centar za volontere koji konstantno prima nove zaljubljenike u prirodu koji volontirajući pomažu parku,

Više...
 

DRY SUIT DIVER

E-mail Ispis PDF

Tijekom vikenda 3-4. ožujka u Selcu održan je praktični dio tečaja za specijalnost "suho odijelo". Teoretska predavanja su održana u Zagrebu tijekom tjedna. Na tečaju je prisustvovalo uz instruktora prisustvovalo četvero članova Društva. Svi su uspješno završiili tečaj a značajan doprinos u provedbi istog dao je Ronilački centar Mihurić koji nam je omogućio iznajmljivanje suhih odijela.

altalt

 

TEČAJ "DRY SUIT DIVER"

E-mail Ispis PDF

Tijekom vikenda 3-4.ožujka u Selcu održan je praktični dio tečaja za specijalnost "suho odijelo" . Teoretska predavanja su održana u Zagrebu tijekom tjedna. Na tečaju je uz instruktora prisustvovalo četvero članova kluba. Svi su uspjeÅ¡no zavrÅ¡ili tečaj a značajan doprinos u provedbi istog dao je Ronilački centar Mihurić koji nam je omogućio iznajmljivanje suhih odijela.

alt
alt
 

EXTREME RESCUE DIVER TRAINING

E-mail Ispis PDF

EXTREME RESCUE DIVER TRAINING
Bogatiji smo za osam novih ronioca spasioca!
Vježbe koje smo prošli : ronjenje bez maske 100 metara, skidanje i zamjena jacketa u neutralnoj plovnosti, skidanje i oblačenje olova na površini i u neutralnoj plovnosti, grč pod vodom, grč na površini, podešavanje otkačene boce sebi i drugome na površini i u neutralnoj plovnosti, 3 vrste transporta unesrećenog ronioca na površini (stres, panika, nesvijest), prilaženje roniocu u panici na površini i pod vodom, ronjenje sa octopuss-om, ronjenje na bratsko disanje, skidanje i ostavljanje opreme na dnu - izron u hitnosti - zaron na dah i oblačenje iste, zamjena opreme na dnu (ronioc na dah u odjelu s olovima bez maske dolazi do ronioca s bocom - dijeleći zrak na bratsko disanje moraju zamjeniti uloge tj. opremu te preroniti 25 metara dišući na bratsko te izroniti na octopus), dizanje ronioca u nesvjesti sa dna - umjetno disanje - transport do obale/broda, dobacivanje koluta za spašavanje, dizanje unesrećenog ronioca na brod uz pomoć konopa-mreže, izvlačenje unesrećenog ronica na obalu, plivanje 450 metara 10 minuta, ronjenje na dah 25 metara, dizanje pojasa sa olovima sa 4 metra na dah.

altalt

 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  3 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
Stranica 1 od 3

Sponzori

Di Nautika
Dragorlux
Apnos - Diving Experts