prev next
  • Povećaj font
  • Osnovni font
  • Smanji font
  • Layout: 2 Left columns + Mainbody
  • Layout: Mainbody + 2 Right columns

5. Submania kup

E-mail Ispis PDF

Već petu godinu za redom, u Zagrebu je 14. studenog 2009. održano natjecanje u ronjenju na dah u bazenskim disciplinama prema AIDA pravilima pod imenom 5. Submania apnea kup, a u organizaciji RK Submania i Zagrebačkog ronilačkog saveza. Za razliku od prijašnjih godina, natjecanje je bilo višeg ranga jer je prijavljeno kao međunarodno natjecanje s „world record“ statusom što znači da je organizator omogućio prisustvo sudaca najvišeg ranga, anti-dopping kontrole i ostalih uvjeta, a radi mogućnosti postavljanja novog svjetskog rekorda. Naime, Goran Čolak za ovo je natjecanje pripremao obaranje svjetskog rekorda u disciplini dinamika, što bi ujedno bio i prvi AIDA svjetski rekord u Hrvatskoj.

Natjecanje je okupilo 24 natjecatelja iz Hrvatske, Slovenije, Srbije i Poljske, a odvijalo se u tri discipline: statika (zadržavanje daha u mirovanju), dinamika (ronjenje na dah u daljinu s perajom) i dinamika bez peraja (ronjenje na dah u daljinu bez peraja).

Za DPS ove su godine nastupili novi članovi kluba: Nikola Štorga, već aktivan natjecatelj u ronjenju na dah i Dajana Zoretić, kojoj je ovo natjecanje bilo ujedno i prvo u ronjenju na dah. Šteta što nismo imali i trećeg člana ekipe jer bismo sigurno konkurirali za medalju u klupskom poretku!

U prijepodnevnim satima odvijalo se natjecanje u disciplini statika. U ženskoj konkurenciji Dajana je zauzela odlično četvrto mjesto s rezultatom od 4 minute i 3 sekunde. Svakako treba istaknuti prvo mjesto Mihaele Romić koja je dah zadržala čak 6 minuta i 1 sekundu, rezultat s vrijednošću novog nacionalnog rekorda, no na žalost nije imala ispunjene druge propisane uvjete da bi rekord bio priznat.

U muškoj konkurenciji, Nikola Štorga osvojio je treće mjesto sa 6 minuta i 12 sekundi što je ujedno bio i najbolji hrvatski rezultat na natjecanju. Prvo mjesto zauzeo je Poljak Michael Mrozowski rezultatom od 6 minuta i 31 sekunde.

Popodnevni dio dana bio je posvećen disciplinama dinamika i dinamika bez peraja. Radi ograničenog vremena trajanja natjecanja, natjecatelji su imali izbor između jedne ili druge discipline. Prvo se odvijala dinamika, a kao prvi natjecatelj nastupio je Goran Čolak koji je za novi svjetski rekord trebao preroniti više od 250m. Unatoč odličnoj izvedbi s preronjenih 233m, nije u tome uspio, ali je taj rezultat svakako novi nacionalni rekord i prvo mjesto u toj disciplini. Nikola Štorga osvojio je izvrsno drugo mjesto s preronjenih 165m!

U ženskoj konkurenciji u disciplini dinamika slavila je Lidija Lijić s novim nacionalnim rekordom i osvojenim prvim mjestom nakon preronjenih 181m. Dajana Zoretić odabrala je nastup u disciplini dinamika bez peraja. Preronila je izvrsnih 125m i nadmoćno si osigurala zlatnu medalju u toj disciplini! Prvo mjesto među muškarcima u dinamici bez peraja osvojio je Slovenac Samo Jeranko s preronjenih 152m.

Za ekipni plasman zbrajali su se rezultati troje klupskih natjecatelja od kojih bar jedan član treba biti žensko. Na žalost, ovog smo puta imali dvočlani tim i kao takvi plasirali smo se na peto mjesto!

 

Sponzori

Di Nautika
Dragorlux
Apnos - Diving Experts