prev next
 • Povećaj font
 • Osnovni font
 • Smanji font
 • Layout: 2 Left columns + Mainbody
 • Layout: Mainbody + 2 Right columns

8. Kup grada Rovinja - 2009.

E-mail Ispis PDF

Već osmi put u drugom mjesecu održava se jedno od najbolje organiziranih i najposjećenijih natjecanja u podvodnom ribolovu Kup grada Rovinja. Atraktivne nagrade, veliki broj odličnih ekipa, zanimljive zone lova, odlična organizacija, dobro druženje i fešta nakon natjecanja, a i popunjavanje tmurne zimske praznine u kalendaru natjecanja, razlog su velike posjećenosti ovog natjecanja. Ove 2009. godine na natjecanje u Rovinju su, osim hrvatskih reprezentativaca, uključujući aktualnog europskog prvaka sa Lošinja Danijela Gospića, na natjecanje došli i reprezentativci Italije, Grčke i Slovenije.

Tročlana ekipa DPS Zagreb nastupila je u sastavu: Tibor Janči, Bruno Hoti i Milan Budinski.

Pravila nalažu da u svakom trenutku samo dva ribolovca smiju biti u moru, a ograničen je i maksimalan broj riba po vrsti na deset komada. Određena zona natjecanja nalazi se od rta Barabiga na jugu zone do otočića Koversada na samom ulazu u Limski kanal na sjeveru zone, uključujući brojne otočiće, hridi i pličine daleko od kopna. Velika zona prepuna je atraktivnih lokacija, ali loša vremenska prognoza s jakim jugom i kišom traži pažljivo planiranje  našeg kratkog jednodnevnog pregleda terena. U razgovoru s lokalnim ribolovcima i još nekim "jokerima iz rukava" doznajemo da je južna polovica zone, otvorena najjačima udarima juga, atraktivnija i s više bijele ribe, dok je sjeverni dio zone, onaj malo zaklonjen od juga, muljevit i s malo atraktivnih pozicija. Znajući da će nam biti teško loviti po jakom jugu i mutnom i hladnom moru na nepoznatom terenu, odlučujemo se na pregled upravo sjevernog, manje atraktivnog dijela zone, i to se već na pregledu pokazuje kao dobar odabir.

U samo jedan dan pregleda, po jakom jugu i kiši, nalazimo lijepi broj ugora i zadovoljni odlazimo na počinak. Slijedeće jutro ustajemo se i vidimo da je jugo još više pojačalo i sada smo još zadovoljniji odabirom taktike. Atraktivne lokacije na južnom dijelu zone neće biti lako dostupne. Nakon jutarnjeg okupljanja ribolovaca, već poslovičnog zbijanja šala prije natjecanja i ukrcavanje na brodove, natjecanje kreće u 9 sati. Lovit će se pet sati po valovitom, mutnom i hladnom moru. Termometar pokazuje 12 stupnjeva u moru. Većina brodova kreće na jug, teško se probijajući kroz  jako jugo, dok mi brzo niz valove žurimo na sjever po naše ugore. Već nakon pola sata lova u brodu se nalaze četiri velika ugora. Tri ugora čekala su nas na potopljenom brodu nasred pješčane uvale, odličnoj poziciji od našeg "jokera zovi". U iduća tri sata nalazimo još sedam validnih ugora i tako ispunjavamo kvotu za tu vrstu. Brzo se izmjenjujemo u moru i ugori samo frcaju u brod. Ostaje još sat i pol vremena za potražiti koju ribu i brzo žurimo prema južnom dijelu zone i doslovce u zadnjim minutama hvatamo još i šarga i vranu. Znamo da imamo dobar ulov, ali tek po dolasku na matični brod, na predaju ulova, potvrđujemo da zaista i imamo dobar ulov, ali i da još nekoliko ekipa imaju još bolje, nevjerojatno dobre ulove. Sve žice prepune su ugora, ali među njima još je i puno šaraga, orada, zubataca i ostale ribe. I predaja ulova i vaganje protječu u odličnoj atmosferi i još boljoj organizaciji, a večera za natjecatelje u obližnjem restoranu samo upotpunjavanja odličan dojam cijelog natjecanja. Zaista se radi u natjecanju koje će zasigurno postati još posjećenije i još bolje, a već sada se radi o nečemu što se ne smije propustiti.

8. Kup grada Rovinja


Ukupan ulov je više nego impresivan, 21 tročlana ekipa ulovila je preko pola tone ugora i veliki broj šaraga, kavala, orada, zubataca, tabinja, škarpina, mačaka i ostale ribe. Pobjednička ekipa Medulina u sastavu Branko Ikić, Josip Urti i Ozren Božić sakupili su preko 50.000 bodova, a ekipa DPS Zagreb zauzima odlično 8. mjesto s 18.823 boda. Dobra taktika i priprema natjecanja isplatili su se i na kraju vaganja nalazimo se u samom vrhu, odmah do talijanske i grčke reprezentacije, a i naših najboljih domaćih reprezentativnih ekipa. Konačan poredak ekipa je slijedeći:

 1. Medulin (Ikić, Božić, Urti) - 50.357
 2. Nerezine - Lovran (B. Reinić, Uhač, Gospić) - 36.025
 3. Omer team Italia (Antonini, Claut, Sperandio) - 35.689
 4. Rovinj 3 (Carlin, Dodici, Visintin) - 34.872
 5. Hvar (Buratović, Glavurtić, Knezović) - 32.753
 6. Grčka (Peristeris, Dertilis) - 30.608 (10 orada!)
 7. Rovinj 1 (Rajić, Medaković, Karlović) - 27.507
 8. Zagreb (Janči, Budinski, Hoti) - 18.823
 9. Mali Lošinj 1 (Jakupović, Orlić, Tojić) - 18.354
 10. Tribunj (Kesić, Musulin) - 16.712
 11. Split (Lozančić, Prkić, Siriščević) - 16.712
 12. Rovinj 2 (Ro. Cafolla, Ra. Cafolla, A. Cafolla) - 16.349
 13. Pula 3 (Hrlja, Tkalec, Brkić) - 15.779
 14. Italija (Cagnolati, Praiola, Trambusti) - 15.692
 15. Pula 1 (Stemberger, Golja, Kordis) - 15.308
 16. Rovinj 4 (Vlahović, Santin) - 12.875
 17. Pula 2 (Sep, Bencić, Damjanac) - 12.424
 18. Novigrad (M. Reinić, Sinkovic, Popić) - 11.000
 19. Piran (Matjašić, Krajnik) - 8.500
 20. Slovenija (Valenziz, Komadina, Sumberac) - 4.000
 21. Ližnjan (Zgaljardić, Medančić, Sorić) - 4.000

Milan Budinski
 

Sponzori

Di Nautika
Dragorlux
Apnos - Diving Experts