prev next
  • Povećaj font
  • Osnovni font
  • Smanji font
  • Layout: 2 Left columns + Mainbody
  • Layout: Mainbody + 2 Right columns

Povijest "Društva za podvodne sportove Zagreb"

E-mail Ispis PDF

Društvo za podvodne sportove Zagreb – DPS Zagreb osnovano je 16. lipnja 1954. godine inicijativom grupe od 25 podvodnih ribolovaca. Osnivač Društva i prvi predsjednik bio je pok. Feđa Quinz, a potom su po redu predsjednikovali Frane Adum, Iljko Karaman.........Željko Benefačić, Igor Semenov, Emin Teskeredžić... Podatak kojim se neizmjerno ponosimo; kroz DPS Zagreb do danas prošlo je više od 6000 članova i svake godine taj broj raste, neki od njih ostavili su duboke i neizbrisive tragove kako u sportskim dostignućima tako i u osobnom pristupu klubu te će kao takvi zauvijek biti upisani na stranicama klupske povijesti.

Pa da krenemo od početka...osnutkom Saveza ribolovaca Jadrana, 1953.god. u Splitu, stvorili su se uvjeti za organiziranim bavljenjem podvodnim lovom kao sportom, što je našim osnivačima bio glavni motiv za osnivanje Društva. Sportski ribolov u Društvu, pored podvodnog, obuhvaćao je i udičarenje, no prvih godina natjecatelji Društva sudjeluju samo na natjecanjima u podvodnom ribolovu. Od samih početaka podvodni lovci su redovito pri vrhu na raznim natjecanjima, a 1976.god. u osobi Emina Teskeredžića DPS Zagreb ima državnog prvaka i člana reprezentacije, dok je u udičarenju najbolji rezultat Društva 3. mjesto na Državnom prvenstvu 1982.god. koji su ostvarili par Mitja Čepe i Mihajlo Hranuelli. Već na 1. Državnom prvenstvu u podvodnoj orijentaciji 1964.god. naš par Dubravko Balenović i pok. Božo Paljetak osvajaju ekipno 1. mjesto. Po uspjesima, treba još spomenuti Vladimira Pfeifera koji je godinama bio u najužoj eliti podvodnih fotografa i čiji opus slika svaki put iznova ostavlja bez daha.

Već od 1956.god. u Društvu se radi i izrađuje oprema za ronjenje i ribolov, čega tada nije bilo u slobodnoj prodaji (maske, peraje, podvodne puške). Podvodni lov obavlja se ronjenjem na dah, što zahtjeva vještinu plivanja perajama, a kroz to susreće se s ljepotama podmorja, potrebom za duljim zadržavanjem pod morem zbog obavljanja raznih drugih radnji kao snimanja, istraživanja i sl. Ova potreba uvjetovala je kod djela članova želju i angažiranje te otkrivanje mogućnosti autonomnog ronjenja ( SCUBA = Self Containd Underwater Breathing Apparatus). Prvi tečaj za civilne autonomne ronioce (ronitelje s aparatom) u tadašnjoj Jugoslaviji, provodi naš član Jerko Domančić Braco – Kramer još 1957.god. na temelju vlastitih saznanja bez nekog verificiranog programa i potrebne opreme. Slijedeće godine on, uz Krunoslava Benyovskog i državnog prvaka u podvodnom lovu Edija Želea, kao prva klasa sportskih autonomnih ronilaca stječe i službeno to zvanje na tečaju i ispitu položenom u Puli pri tadašnjoj Jugoslavenskoj ratnoj mornarici. Domančić je i prvi ronilački instruktor u našem Društvu. Nižu se tečajevi, ronioci raznih kategorija, instruktori, rukovaoci sudovima pod pritiskom ili kompresoristi, ronilački suci i dužnosnici u raznim višim asocijacijama.

DPS Zagreb 1968.god. organizira u Zagrebu prvo natjecanje iz kalendara Saveza i to 3. Državno prvenstvo u PP (plivanju perajama) i BR (brzinskom ronjenju).Naše društvo uvijek je imalo odličnih perajaša, a iz tih godina ističemo Aleksandra Masneca koji je nekoliko godina bio prvak na 100 i 200 metara te član državne raprezentacije.

U novije vrijeme...znači od 2000.god. pa nadalje, pojavljuje se čitav niz mladih i talentiranih sportaša koji na državnoj razini nižu vrhunske rezultate i cijelo Društvo podižu na jedan viši nivo u sportskom smislu. Od istaknutijih natjecatelja tome su uvelike pridonijeli Slaven Čubrić u podvodnom ribolovu, kao prvokategornik u posljednjih par godina i ozbiljan član za državnu reprezentaciju sigurno je poticaj i primjer mladim ribolovcima da se može uspijeti bez obzira na dislociranost mora od Zagreba, te je tako još jednom potvrdio sportsku tezu o talentu i upornosti. Svakako treba istaknuti ogroman i za neupućene nevjerojatan uspijeh DPS-a Zagreb na državnom ekipnom prvenstvu u podvodnom ribolovu 2006.god. na Cresu kada su naši dečki, Tibor Janči, Slaven Čubrić i Milan Budinski osvojili 1. mjesto i tako u već prebogatu kolekciju pehara i medalja u klupske prostorije dopremili još jedan pehar impozantnih dimenzija. Na međužupanijskim natjecanjima u podvodnom ribolovu DPS Zagreb je redovito pri vrhu kako pojedinačnog tako i ekipnog poretka, a u osobi Tomislava Abramovića 2005.god. dobio je i pojedinačnog pobjednika međužupanijskog prvensta južnog Jadrana održanog u Podgori. Tom pobjedom definitivno je ušao u lokalnu legendu. Od klupskih okupljanja istaknuti treba naše tradicionalno klupsko prvenstvo u podvodnom ribolovu koje se organizira svake godine negdje na moru, zadnjih nekoliko godina to je otok Ugljan, točnije malo pitoreskno mjesto Muline koje vas neobjašnjivo uvijek vabi nazad, tako osim što je fenomenalna prilika za druženje i ribičke priče također je i odskočna daska za sve mlade podvodne ribolovce koji se žele nametnuti i ozbiljnije natjecati u okviru nacionalnog saveza.

Nadalje, što se tiče plivanja perajama kao sportske grane u Društvu treba svakako spomenuti našu brzu perajašicu Vedranu Deren koja suvereno vlada svojom disciplinom na državnoj razini, državna prvakinja nekoliko puta pri tome držeći nekoliko nacionalnih rekorda, isto tako ostvaruje zapažene rezultate na međunarodnoj sceni. 2002.god. naš je Marko Gotovac osvojio 3. mjesto na Kupu Hrvatskog ronilačkog saveza (HRS) u daljinskom plivanju. Konstantno se radi na podmladku pa se nadamo da će se uskoro pojaviti i neki novi klinci.

Također, sve popularnija je i apnea tj. ronjenje na dah kao sport, o tome svjedoče sve brojnija natjecanja širom Hrvatske organizirana kako pod okriljem nacionalnog saveza i CMAS federacijom tako i pod AIDA asocijacijom koja je orijentirana isključivo na natjecanja u ronjenju na dah. Od naših članova valja istaknuti Jakova Šrajera koji je postao državni prvak na natjecanju održanom u Telašćici 2006.god. u disciplini ˝Jump Blue˝. Obzirom da su nam se u ovoj godini 2010. u klubu pridružili Karla Fabrio Čubrić nacionalna i svjetska rekorderka u nekoliko disciplina, kao i Nikola Štorga koji ima impozantne rezultate i na svjetskoj razini, te s obzirom da je interes za natjecanja u ronjenju na dah sve veći kod nadolazećih naraštaja sportaša, očekivanja od apnee kao sportske grane u Društvu su velika.

Što se tiče sjedišta Društva kroz proteklo vrijeme...ono se više puta iz raznih razloga mijenjalo. Osnivačka Skupština Društva održana je 16.6.1954.god. u dvorani AMD “Željezničar” u Branimirovoj ulici. Nakon toga je gotovo 9 godina Društvo bilo podstanar, u ponekom privatnom stanu ili garaži. Spomenimo samo PD “Velebit” u Radićevoj ulici, Općinsku konferenciju Narodne tehnike Trnje te garažu u tadašnjem Prilazu JNA 8. (današnji Prilaz Đure Deželića), gdje su se lijevali kundaci, frkale opruge i slagale podvodne puške. Godine 1963. Društvo od tadašnjeg Narodnog odbora grada Zagreba dobiva, na privremeno korištenje zbog planiranog rušenja, jednu malu prizemnu prostoriju na adresi Varšavska 11 prolaz (kasnije Obrtnički prolaz 1) u kojoj su se članovi nalazili do kraja 2001.g., kada pod čudnim okolnostima Društvo gubi ovaj prostor i ponovo postaje podstanar kod drugih udruga. Tako krajem 2003.god., zahvaljući našim članovima koji su ujedno i članovi HVIDRE centar, ista nam ustupa svoj prostor u Medulićevoj 30-1, u tim prostorijama smo uz značajna ulaganja i uređenje i danas.

O Društvu se može još mnogo toga i detaljnije reći, spomenuti još dosta imena i hvale vrijednih rezultata, stoga će svi zainteresirani moći više informacija uskoro naći u našoj monografiji. Društvo je sačuvalo stari arhiv, stare zapisnike, vijesti i drugu dokumentaciju pa se uz nešto truda svaki značajan podatak vezan za Društvo može pronaći.

 

Sponzori

Di Nautika
Dragorlux
Apnos - Diving Experts