prev next
  • Povećaj font
  • Osnovni font
  • Smanji font
  • Layout: 2 Left columns + Mainbody
  • Layout: Mainbody + 2 Right columns

6. Submania kup - Zagreb,13.11.2010.

E-mail Ispis PDF

U Zagrebu je u subotu 13. studenog 2010. na bazenu Utrina u organizaciji Ronilačkog kluba Submania, Zagrebačkog ronilačkog saveza i Hrvatskog ronilačkog saveza održan 6. Submania Apnea kup. Radi se o nacionalnom natjecanju u ronjenju na dah s međunarodnim sudjelovanjem. Natjecanje je provedeno po pravilima i standardima AIDA-e, svjetske udruge za ronjenje na dah i po CMAS pravilima.

Natjecatelji i natjecateljice nastupili su u tri bazenske discipline: Statika, Dinamika s perajama i Dinamika bez peraja, s tim da se disciplina Dinamika s perajama odvijala po pravilima obje asocijacije.

Za većinu natjecatelja sezona bazenskih disciplina upravo završava, pa se postignuti rezultati mogu smatrati izvrsnima. Ovogodišnji kup će u svakom slučaju ostati trajno zapisan zlatnim slovima u ovom sportu, jer su ostvarena dva svjetska rekorda. Hrvatska natjecateljica Karla Fabrio Čubrić iz DPS-Zagreb postigla je 200,00 m te je ostvaren svjetski rekord u ženskoj konkurenciji u disciplini dinamika s perajama (po CMAS-u). U istoj disciplini i po istoj asocijaciji hrvatski natjecatelj Goran Čolak iz RK Geronimo je postavio novi svjetski rekord od 248,52 m. I Karla i Goran bili su vlasnici dosadašnjih svjetskih rekorda u dinamici po CMAS-u.

Vrhunsku formu potvrdile su i hrvatske natjecateljice Mihaela Romić i Dajana Zoretić. Mihaela Romić iz RK Geronimo postavila je novi nacionalni rekord u disciplini Statika s rezultatom od 5 min i 55 sek, čime je ujedno pobijedila u ženskoj konkurenciji u disciplini Statika. Dajana Zoretić iz DPS-Zagreb postavila je novi nacionalni rekord u disciplini Dinamika bez peraja koji sad iznosi 155 metara, što je ujedno samo 5 metara manje od aktualnog svjetskog rekorda.

Mario Brčić iz RK Geronimo ostvario je odlične rezultate te pobjedio u diciplinama Statika (6 minuta i 50 sek) i Dinamika bez peraja (154m).
U ekipinom poretku prvi je RK Geronimo (Zagreb) ispred, DPS-Zagreb i RK Submania (Zagreb).

Da se u organizacijskom smislu natjecanje odvija bez poteškoća pobrinulo se 30-ak vrijednih članova RK Submania, kao i pridruženo osoblje i sudačka ekipa. Organizatori osim tijekom natjecanja i novim nacionalnim rekordima, mogu biti zadovoljni i brojnošću natjecatelja, te činjenicom da na hrvatskoj apneaškoj sceni ima sve više natjecatelja s respektabilnim rezultatima.

Dinamika s perajom je bazenska disciplina u kojoj ronilac uz upotrebu peraje pokušava preroniti što veću daljinu. Dinamika bez peraja je bazenska disciplina u kojoj ronilac bez peraja pokušava preroniti što veću daljinu . Statika je disciplina u kojoj ronilac zadržava dah u mirovanju.


 

Sponzori

Di Nautika
Dragorlux
Apnos - Diving Experts