prev next
 • Povećaj font
 • Osnovni font
 • Smanji font
 • Layout: 2 Left columns + Mainbody
 • Layout: Mainbody + 2 Right columns

Plivanje perajama DPSVII. CMAS World Cup (Eger 24-26.2.2012)

E-mail Ispis PDF

Plivanje perajama i brzinsko ronjenje

U Egeru od 24. do 26.2.2012 od strane "CMAS"-a organiziran je 7. Svjetski kup u plivanju perajama i brzinskom ronjenju. Hrvatsku su predstavljala 3 kluba između ostalog i Društvo za podvodne sportove Zagreb, za koji su nastupili: Vedrana Deren, Krešimir Hajduk te Tin Trputec.

Na natjecanje se krenulo 24.02 u 8:00 sati osobnim automobilom ispred bazena u Utrinama, oko 10 sati je bio dogovor da se nađemo sa trenerom "KPA Drava" iz Varaždina. Popila se jutarnja kavica, pokupilo se 4 plivača iz "KPA Drava" te se laganom vožnjom kombijem krenulo u pravcu Mađarske. Po dolasku smo se uputili direktno na službeni trening, odradivši ga i već pomalo gladni krenuli smo na večeru u hotel, u kojem su također bile smještene sve ostale natjecateljske ekipe. Prvi dojmovi bili su fenomenalni, smještaj odličan, hrana super! Dan smo završili odmorom i pripremom za nadolazeće utrke.

Subota (25.02) prvi dan natjecanja, odmah nakon rasplivavanja u prvoj disciplini 50 m AP nastupio je Tin Trputec ostvarivši rezultat 19:57 sec, koje su bile dovoljne za 17. mjesto. U subotu popodne, u disciplini 50 m BF nastupili su Krešimir Hajduk sa rezultatom 23:86, 15.mjesto te Vedrana Deren koja je sa rezultatom 23:57 sec ostvarila odlično 2. mjesto. U nedjelju ujutro (26.02), drugog dana natjecanja u disciplini 100 m BF nastupili su Tin Trputec i Vedrana Deren. Tin je zauzeo 5. mjesto sa rezultatom 48:37 sec, dok je Vedrana osvojila brončanu medalju sa rezultatom 51:30 sec. U disciplini 100 PP Krešimir Hajduk je nažalost bio diskvalificiran zbog preronjenih 15 m. te je time ostao bez plasmana. Nakon ručka i odmora uslijedio je posljednji dio natjecanja u kojem su Tin Trputec i Vedrana Deren u disciplini 200 m BF također osvojili 5. i 3. mjesto. Tin je dionicu od 200 m preplivao za 1:50,13, dok je Vedrana istu otplivala za 1:55,75 što je bilo dovoljno za njenu treću medalju na natjecanju. Čestitke plivačima na ostvarenom uspjehu.

Odmah nakon natjecanja spremili smo se i krenuli na večeru u obližnji restoran, siti i zadovoljni sa ostvarenim rezultatima krenuli smo prema Zagrebu. Na putu kući, u Varaždinu smo ostavili plivače "KPA Drava", stigli smo u Zagreb u kasnim večernjim satima. Rastali smo se pomalo umorni, ali ispunjeni entuzijazmom za daljnje treninge i predstojeća natjecanja. Sve u svemu jedan nadasve zanimljiv i uspješan vikend proveden u Egeru.

 

XVI. Otvoreno klupsko prvenstvo Hrvatske u plivanju perajama i brzinskom ronjenju

E-mail Ispis PDF

U subotu 27.11.2010. u Koprivnici održano je ekipno prvenstvo Hrvatske u plivanju perajama. Ekipu DPS-a činili su Petra Šoštarić Vulić,Vedrana Deren i Lovro Strmo. Osim DPS-a natjecali su se i članovi ronilačkog kluba Geronimo, Drave, Kostrene, Medulina pa čak i naši susjedi iz Srbije.

Sa njima smo se dogovorili za natjecanje u Kikindi. Na natjecanje se krenulo rano zbog toga što je natjecanje počinjalo u pola deset, ali rasplivavanje već u osam. Iako su nam mokri kolnici otežavali put stigli smo na bazen živi i zdravi. Obavili smo prijavu i krenuli se rasplivati.

Oko pola deset započela je ceremonija otvaranja. Slušala se himna i prozvali su se svi prisute i klubove. Nakon toga natjecanje je moglo započeti.

Na redu su bile prve discipline, a mi smo startali tek kasnije.
Prva naša disciplina bila je 100m bifin. Vedrana i Petra dobro su otplivale, a ja sam bio diskfalifician zbog pogrešne tehnike plivanja. Nakon kratke stanke na red je došla disciplina 50m bifin u kojoj sam srušio svoj osobni rekord podigavši ga na 28:00 sec, dok je Petri trebalo 38:24 sec da otpliva istu disciplinu. Vedrana je to otplivala za otprilike 23sec.

Napokon je stigao i taj tren koji smo svi željno isčekivali. Riječ je o ručku naravno. Pojeli smo ručak te otišli uživati u jacuzziju i toplim kupkama koje su bazeni nudili. Nakon pauze od dva sata naša disciplina (100pp) je bila druga po redu. Nakon deset minuta čekanja bili smo na redu. Vedrana je otplivala vrlo dobro, stigavši prva u svojoj skupini. Ja sam otplivao svoju dionicu za 58:02 sec što je dosta dobro uzevši u obzir da sam na 100m sa stereo perajama plivao 1:08:00. Posljednja disciplina u kojoj sam odlučio nastupiti bila je 200 pp. Tu sam disciplinu otplivao u 2:11:00 min. Sve u svemu bilo je ljepo. Organizacija je bila solidna, a program je bio zanimljiv. Kada se sve uzme u obzir... jedno lijepo iskustvo.

 

Povijest plivanja perajama

E-mail Ispis PDF

Prva natjecanja u plivanju perajama održana su u Francuskoj rane 1920, u Italiji 1930 i u Ujedinjenom Kraljevstvu 1950. Od utemeljenja CMAS-a započeo je značajan razvoj plivanja perajama. Svjetska i Europska prvenstva se održavaju pod vodstvom i pravilima CMAS-a, svjetske ronilačke federacije koja je uz ostale aktivnosti vezana uz organizaciju i provođenje gotovo svih vrsta natjecateljskih disciplina u ronjenju. Prvo Europsko prvenstvo održano je u Italiji 1967 godine, a prvo Svjetsko prvenstvo 1976 godine u Njemačkoj. Prve Svjetske igre su započele 1989, a zadnje su održane u Hong Kongu 2007. Održana su 3 Pan-američka prvenstva, prvo 1993, a zadnje 2001 održano je u Kolunbiji. Od nedavno CMAS je ujedinio sva svjetska prvenstva svih sportova koji se nalaze pod njegovom organizacijom, u jedno natjecanje, nazvano CMAS Svjetske igre, te su prve održane 2007 u Bariju u Italiji. Prvo službeno natjecanje u plivanju perajama i brzinskom ronjenju u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza u samostalnoj Hrvatskoj održano je 1993. godine i od tada se kontinuirano održavaju pojedinačna i klupska Državna prvenstva.

Više...
 

4. Kolo kupa i Finale Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama

E-mail Ispis PDF

4. Kolo kupa i finale Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama, Zagreb - Jarun, 19.09. 2009.

Natjecanje se održavalo na jezeru Športsko rekreacijskog centra Jarun na Veslačkoj stazi u Zagrebu, dužina staze bila je 4000m za skupine A, B, C i V, te 500m za skupinu D i E po pravilima HRS-a.
Natjecanje se održavalo u muškoj i ženskoj konkurenciji i broj natjecatelja nije bio ograničen.
Samu odgovornost snosio je HRS i DPS (Društvo za podvodne sportove) Zagreb kao organizator i domaćin natjecanja.
Plasman se određuju u pojedinačnoj ženskoj i muškoj konkurenciji, apsolutno za kategorije A, B, C i V, te posebno za sve kategorije, kadeti kategorije D i E.
Bodovanje se vrši pomoću tablica HRS-a, a u svrhu završnog plasmana klubova, te izbora najuspješnijeg natjecatelja prema pravilima za KUP RH u DPP-u. U konkurenciji kadeta i seniora određuje se konačni pojedinačni i klupski plasman.

Više...
 

3. Kolo kupa Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama

E-mail Ispis PDF

3. Kolo kupa Republike Hrvatske u daljinskom plivanju perajama Pomorsko društvo "Mladost" Medulin, 08.08. 2009.

Natjecanje se održavalo na moru u Pješčanoj uvali kod Pule, dužina staze 3000m za skupine A, B i C, te 1000m za skupinu D i E po pravilima HRS-a.
Natjecanje se održavalo u muškoj i ženskoj konkurenciji i broj natjecatelja nije bio ograničen.

Samu odgovornost snosio je HRS i Pomorsko društvo "Mladost" Medulin kao organizator i domaćin natjecanja.
Plasmani se određuju samo u pojedinačnoj konkurenciji za muškarce i žene.

Bodovanje se vrši pomoću tablica HRS-a u svrhu završnog plasmana najuspješnijih natjecatelja prema pravilima za KUP RH u DPP-u.
Nagrade – medalje za prvo, drugo i treće mjesto u muškoj i ženskoj konkurenciji A, B, C i kadetskoj D i E prema pravilima HRS-a.
Start utrke za skupinu D i E počeo je u 11:30 sati, a za skupine A, B i C počeo je u 12:30. Vrijeme je bilo sunčano i jako vruće.

Za prvu utrku D i E skupine na 1000m, sudjelovali su naši novi članovi kluba, Nikola Vojnović i Luka Vojnović gdje su postigli odlične rezultate. Nikola Vojnović je završio na 4. mjestu, a Luka Vojnović na 2.mjestu E skupine čime je postigao i uspjeh 3.mjesta skupine D.
Za drugu utrku skupine A, B i C koja je bila na 3000m, ja kao Nebojša Vojnović ( stric Nikole i Luke Vojnović ) završio sam utrku na 2.mjestu.

Više...
 
Više članaka...
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
Stranica 1 od 2