prev next
 • Povećaj font
 • Osnovni font
 • Smanji font
 • Layout: 2 Left columns + Mainbody
 • Layout: Mainbody + 2 Right columns

Plivanje perajama DPSWorld Cup Finswimming 2012 Lignano 24. – 25. 03.2012.

E-mail Ispis PDF

Drugo kolo Svjetskog kupa u plivanju perajama i brzinskom ronjenju održano je u Lignanu Sabbiadoru (Italija) od 24. - 25.03.2012. pod organizacijom CMAS-a i FIPSAS-a. Nastupilo je 60 klubova sa 236 plivača, a Hrvatsku su predstavljala četiri kluba. Za DPS su nastupali Lovro Strmo i Vedrana Deren. Lovro je plivao 50 m, 100 m i 200 m PP te je u svim disciplinama otplivao svoja najbolja vremena. U disciplini 50 m PP bio je 7. sa vremenom 20,42, na 100 m PP bio je 6. sa vremenom 44,49 te u njegovoj najboljoj disciplini 200 m PP bio je 10. sa vremenom 1:41,21. Sa te tri discipline prikupio je dovoljan broj bodova za izbor u juniorsku reprezentaciju. Vedrana je plivala 50 m BF 23,39, a 100 m 51,04 što je bilo dovoljno za prvo mjesto u obje discipline, 200 m BF je plivala 1:54,36 te osvojila treće mjesto. Što se tiče zagrebačkih plivača osim Lovre i Vedrane nastupio je i predstavnik Geronima, Igor Žagar koji je također plivao odlično i ostvario je dovoljan broj bodova za izbor u juniorsku reprezentaciju. Vozio je tata Žagar, a za sve ostalo pobrinuo se trener Rubes.

 

Proljetno Prvenstvo Italije

E-mail Ispis PDF

Plivanje perajama i brzinsko ronjenje

U Lignanu je održano Prvenstvo Italije u plivanju perajama i brzinskom ronjenju od 10. do 11. 03. 2012. Za DPS je nastupila Vedrana Deren koja je plivala dvije discipline, 50 i 200 m PP. S obzirom da je Prvenstvo bilo zatvorenog tipa, nastupila je izvan konkurencije, ali rezultati se priznaju jer je natjecanje održano po CMAS-ovim pravilima. U disciplini 50 m PP otplivala je državni rekord sa rezultatom 19,61 što je trenutno 5 mjesto na svjetskoj rang listi. Disciplinu 200 m PP otplivala je u vremenu 1:42,64 što je 34 stotinke sporije od državnog rekorda. S ova dva rezultata te sa rezultatima iz Egera ima normu za Europsko Prvenstvo koje će se održati također u Lignanu od 13. do 23. 08. 2012. Osim Vedrane iz DPS-a nastupila su još dva plivača iz Geronima, Ante Orlović i Matko Novak. Sa njima je išao trener Rubes Levada koji je ujedno sve organizirao i vozio kombi.

Slijedeće natjecanje je Svjetski kup na kojem će za DPS nastupiti Vedrana Deren i Lovro Strmo, također u Lignanu.

 

VII. CMAS World Cup (Eger 24-26.2.2012)

E-mail Ispis PDF

Plivanje perajama i brzinsko ronjenje

U Egeru od 24. do 26.2.2012 od strane "CMAS"-a organiziran je 7. Svjetski kup u plivanju perajama i brzinskom ronjenju. Hrvatsku su predstavljala 3 kluba između ostalog i Društvo za podvodne sportove Zagreb, za koji su nastupili: Vedrana Deren, Krešimir Hajduk te Tin Trputec.

Na natjecanje se krenulo 24.02 u 8:00 sati osobnim automobilom ispred bazena u Utrinama, oko 10 sati je bio dogovor da se nađemo sa trenerom "KPA Drava" iz Varaždina. Popila se jutarnja kavica, pokupilo se 4 plivača iz "KPA Drava" te se laganom vožnjom kombijem krenulo u pravcu Mađarske. Po dolasku smo se uputili direktno na službeni trening, odradivši ga i već pomalo gladni krenuli smo na večeru u hotel, u kojem su također bile smještene sve ostale natjecateljske ekipe. Prvi dojmovi bili su fenomenalni, smještaj odličan, hrana super! Dan smo završili odmorom i pripremom za nadolazeće utrke.

Subota (25.02) prvi dan natjecanja, odmah nakon rasplivavanja u prvoj disciplini 50 m AP nastupio je Tin Trputec ostvarivši rezultat 19:57 sec, koje su bile dovoljne za 17. mjesto. U subotu popodne, u disciplini 50 m BF nastupili su Krešimir Hajduk sa rezultatom 23:86, 15.mjesto te Vedrana Deren koja je sa rezultatom 23:57 sec ostvarila odlično 2. mjesto. U nedjelju ujutro (26.02), drugog dana natjecanja u disciplini 100 m BF nastupili su Tin Trputec i Vedrana Deren. Tin je zauzeo 5. mjesto sa rezultatom 48:37 sec, dok je Vedrana osvojila brončanu medalju sa rezultatom 51:30 sec. U disciplini 100 PP Krešimir Hajduk je nažalost bio diskvalificiran zbog preronjenih 15 m. te je time ostao bez plasmana. Nakon ručka i odmora uslijedio je posljednji dio natjecanja u kojem su Tin Trputec i Vedrana Deren u disciplini 200 m BF također osvojili 5. i 3. mjesto. Tin je dionicu od 200 m preplivao za 1:50,13, dok je Vedrana istu otplivala za 1:55,75 što je bilo dovoljno za njenu treću medalju na natjecanju. Čestitke plivačima na ostvarenom uspjehu.

Odmah nakon natjecanja spremili smo se i krenuli na večeru u obližnji restoran, siti i zadovoljni sa ostvarenim rezultatima krenuli smo prema Zagrebu. Na putu kući, u Varaždinu smo ostavili plivače "KPA Drava", stigli smo u Zagreb u kasnim večernjim satima. Rastali smo se pomalo umorni, ali ispunjeni entuzijazmom za daljnje treninge i predstojeća natjecanja. Sve u svemu jedan nadasve zanimljiv i uspješan vikend proveden u Egeru.

 

XVI. Otvoreno klupsko prvenstvo Hrvatske u plivanju perajama i brzinskom ronjenju

E-mail Ispis PDF

U subotu 27.11.2010. u Koprivnici održano je ekipno prvenstvo Hrvatske u plivanju perajama. Ekipu DPS-a činili su Petra Šoštarić Vulić,Vedrana Deren i Lovro Strmo. Osim DPS-a natjecali su se i članovi ronilačkog kluba Geronimo, Drave, Kostrene, Medulina pa čak i naši susjedi iz Srbije.

Sa njima smo se dogovorili za natjecanje u Kikindi. Na natjecanje se krenulo rano zbog toga što je natjecanje počinjalo u pola deset, ali rasplivavanje već u osam. Iako su nam mokri kolnici otežavali put stigli smo na bazen živi i zdravi. Obavili smo prijavu i krenuli se rasplivati.

Oko pola deset započela je ceremonija otvaranja. Slušala se himna i prozvali su se svi prisute i klubove. Nakon toga natjecanje je moglo započeti.

Na redu su bile prve discipline, a mi smo startali tek kasnije.
Prva naša disciplina bila je 100m bifin. Vedrana i Petra dobro su otplivale, a ja sam bio diskfalifician zbog pogrešne tehnike plivanja. Nakon kratke stanke na red je došla disciplina 50m bifin u kojoj sam srušio svoj osobni rekord podigavši ga na 28:00 sec, dok je Petri trebalo 38:24 sec da otpliva istu disciplinu. Vedrana je to otplivala za otprilike 23sec.

Napokon je stigao i taj tren koji smo svi željno isčekivali. Riječ je o ručku naravno. Pojeli smo ručak te otišli uživati u jacuzziju i toplim kupkama koje su bazeni nudili. Nakon pauze od dva sata naša disciplina (100pp) je bila druga po redu. Nakon deset minuta čekanja bili smo na redu. Vedrana je otplivala vrlo dobro, stigavši prva u svojoj skupini. Ja sam otplivao svoju dionicu za 58:02 sec što je dosta dobro uzevši u obzir da sam na 100m sa stereo perajama plivao 1:08:00. Posljednja disciplina u kojoj sam odlučio nastupiti bila je 200 pp. Tu sam disciplinu otplivao u 2:11:00 min. Sve u svemu bilo je ljepo. Organizacija je bila solidna, a program je bio zanimljiv. Kada se sve uzme u obzir... jedno lijepo iskustvo.

 

Povijest plivanja perajama

E-mail Ispis PDF

Prva natjecanja u plivanju perajama održana su u Francuskoj rane 1920, u Italiji 1930 i u Ujedinjenom Kraljevstvu 1950. Od utemeljenja CMAS-a započeo je značajan razvoj plivanja perajama. Svjetska i Europska prvenstva se održavaju pod vodstvom i pravilima CMAS-a, svjetske ronilačke federacije koja je uz ostale aktivnosti vezana uz organizaciju i provođenje gotovo svih vrsta natjecateljskih disciplina u ronjenju. Prvo Europsko prvenstvo održano je u Italiji 1967 godine, a prvo Svjetsko prvenstvo 1976 godine u Njemačkoj. Prve Svjetske igre su započele 1989, a zadnje su održane u Hong Kongu 2007. Održana su 3 Pan-američka prvenstva, prvo 1993, a zadnje 2001 održano je u Kolunbiji. Od nedavno CMAS je ujedinio sva svjetska prvenstva svih sportova koji se nalaze pod njegovom organizacijom, u jedno natjecanje, nazvano CMAS Svjetske igre, te su prve održane 2007 u Bariju u Italiji. Prvo službeno natjecanje u plivanju perajama i brzinskom ronjenju u organizaciji Hrvatskog ronilačkog saveza u samostalnoj Hrvatskoj održano je 1993. godine i od tada se kontinuirano održavaju pojedinačna i klupska Državna prvenstva.

Više...
 
 • «
 •  Početak 
 •  « 
 •  1 
 •  2 
 •  » 
 •  Kraj 
 • »
Stranica 1 od 2